Google+ Followers

Ahad, 28 Disember 2014

Musibah, Bala Atau Ujian?

            Malaysia bergegar lagi dengan bencana alam pula kali ini. Selepas di uji dengan kehilangan kapal terbang Mas Mh 370,.disusuli dengan tertembaknya kapal terbang Mh 17, selepas tu dengan puting beliung dan terkini banjir besar yang memusnahkan banyak kediaman terutamanya di Kelantan.

             Aku tak mahu mengulas banyak dalam hal ini,. bagi aku ini semua peringatan dari Allah untuk kita semua yang masih lalai dan lupa akan asal usul kita. Sempena untuk menyambut tahun baru sudah disediakan pesta sambutannya. Allah Hu Akbar,.Dia Maha Mengetahui segalanya. Manusia hanya merancang tapi Allah adalah sebaik-baik perancang! Setiap perkara ada hikmahnya yang tersembunyi namun ramai dari antara kita yang tak mahu melihat dengan mata hati. Yang paling aku kesalkan ialah setiap kali berlaku musibah pasti ada yang menuding jari. Menyalahkan orang itu dan ini. Ada pula pembela dan berlakulah maki hamun dan carut mencarut. Memalukan saja! Sepatutnya kalau tak mampu nak menolong dari segi tenaga atau wang ringgit,.tolonglah doakan mereka yang terlibat. Kalau nak memberi komen pun biarlah yang positif dan bermanfaat untuk semua.


      Sudahlah! Bercakap banyak pun,.takkan merubah apa-apa keadaan! Macam biasa aku akan promote cerpen aku yang seterusnya dalam entry aku dalam blog ini. Ada permintaan dari seorang pembaca agar aku menyambung cerpen biarkan Rindu Terus Berlagu. Aku dah buat statement dalam facebook,.andai ada 10 orang yang like status aku tu,.aku akan sambung cerita tu tapi hampeh,.dua orang ja yang like namun pagi tadi aku dah mula menulis. Tengah rancak berangan tetiba komputer off,.aku bengang gila masa tu sebab tak sempat save lagi.

          Aku ni jenis yang payah nak putus asa. Okey! Cubaan pagi tadi tak berhasil,.mudahan usia aku ni masih berbaki untuk menulis lagi. Inilah cabaran terbesar untuk aku. Yeahooo,.aku dah dapat ilham sebenarnya untuk kenakan Mohd Hariz Iqbal,.hero cerpen tu,.tunggukan cerpen tu bila Hariz akan meroyan bila Safiya dapat calon suami baru yang lebih muda dan lebih hensem,.daebakk! haha,.aku baru berangan ja,.tak tau lagi cerita tu nak jadi macam mana. Menurut pembaca tu dia geram kat Hariz tu jadi sebab nak bagi dia puas hati jadi dalam part 2 ni nanti memang nak buli Hariz tu cukup-cukup!

Tolong doakan mod menulis aku ni stabil agar aku dapat siapkan cerpen tu secepat mungkin!

Terima Kasih sudi singgah dan baca,.

Pasal tajuk entry ni,.biar Allah yang tentukan sebab aku pun masih tertanya-tanya juga,.musibah, bala atau ujian?,.Err,.adakah aku sedang keliru? Musibah dengan bencana tu ada beza ka? Bala atau ujian tu rasanya memang berbeza!,. :D