Google+ Followers

Selasa, 3 Disember 2013

Hidup Ibarat Roda


Letih betul menempuhi hidup ini,.sekejap di atas,sekejap di bawah,.berpusing-pusing jadinya,.nama pun ibarat roda.Bagiku kebahagiaan dan kesedihan itu datang bersilih ganti.Letih sangat untuk berdepan dengan semua cabaran hidup ini.Tapi,.aku tak mahu terus mengaku kalah begitu saja,.walau pun hatiku ini sudah lunyai dikerjakan orang-orang tersayang yang tak pernah mengerti dan menghargai diri ini.Mereka nak kita memahami  mereka tapi pernahkah mereka berusaha untuk memahami kita? Perasaan,impian dan kemahuan kita?
             Kadang-kadang manusia ni terlebih perasan,.mereka mungkin merasa sudah sempurna untuk jadi yang terbaik,sebab itu mereka hanya nampak kesalahan orang lain.Mereka tidak pernah mahu mengaku kelemahan diri sendiri.Sukar sebenarnya untuk melenturkan orang sebegini,semakin tinggi ilmu mereka,semakin angkuhlah mereka dengan apa yang mereka ada,.kenapa mereka tidak mahu mengikut resminya padi,.semakin berisi semakin menunduk ke bawah.Aku tabik kepada orang yang suka mencari ilmu tapi aku menyampah sangat bila orang yang suka mencari ilmu ini langsung tak mahu menerima pandangan orang lain.Seolah-olah hanya mereka saja yang betul.Asyik nak mendabik dada sepanjang masa,.
Hati aku terluka lagi,.aku letih untuk terus mengalah dan memujuk diri sendiri tapi aku tiada pilihan,.mahu atau tidak aku terpaksa menghadapi kenyataan ini meneruskan hidup dengan hati yang kian parah hari demi hari namun semua itu takkan mungkin melunturkan semangatku untuk terus berkarya,.aku akui hanya pembaca saja yang mampu memberikan aku kebahagiaan sekarang ni.Dulu aku menangis dan ketawa seorang diri setiap kali aku berimaginasi.Sekarang aku ingin kongsikan segala imaginasi itu bersama pembaca semua.Aku nak orang lain bahagia dengan hasil karyaku yang tidak seberapa ini.Biar hatiku terus parah dimamah duka namun aku nekad selagi aku masih bernyawa aku akan terus berimaginasi dan memberikan kebahagiaan pada orang lain.
Manusia takkan pernah memahami tapi Allah sentiasa mengetahui rahsia hati ini.Andai kata aku berjaya suatu hari nanti aku cuma menanti untuk melihat siapa yang masih kekal di sisi.Buat masa sekarang hanya pembaca dan rakan alam maya yang sering memberi aku semangat untuk terus berkarya,.memberi aku sokongan dan dorongan.TERIMA KASIH buat mereka yang tak pernah mengenali tapi sentiasa memberikan aku semangat untuk meneruskan perjuangan ini.
Aku letih untuk terus berpaut pada dahan yang rapuh kerana bila sekali jatuh kesakitannya ku tanggung sepanjang hayat namun aku tiada pilihan untuk melangkah ke ranting yang lebih kukuh kerana di sini takdirku telah tersurat.Nampaknya akulah yang perlu jadi lebih kuat untuk melawan setiap kesakitan yang mendatang.Mungkinkah ada HIKMAH yang manis untukku kecapi nanti? Aku tak pasti,.aku hanya perlu terus menanti dan menanti dan terus bertabah selagi terdaya,.

Ahad, 7 Julai 2013

RAMADHAN DATANG LAGI,..SELAMAT BERTANDANG RAMADHAN BULAN SEGALA RAHMAT DAN BULAN KEAMPUNAN,.


Assalamualaikum pembuka bicara,.

Salam Ramadhan buat semua,.

Sebut pasal Ramadhan apakah persiapan kita menunggu kedatangannya bertandang.Kalau di FACEBOOK yang berniaga dah pulun promote kuih raya dan baju raya.Yang berniaga di pasar ramadhan sibuk berebut tapak.Budak-budak pula sibuk bercerita tentang mercun siapa yg paling kuat,.tunggu saja malam pertama tarawikh tentu bakal berdentum lagi,.


Setiap kali Ramadhan bertandang aku pasti bersedih hingga Ramadhan berakhir,.kenapa harus begini sedangkan Ramadhankan bulan Rahmat.Kadang-kadang aku sendiri tidak mengerti dengan diri sendiri.Mungkin setiap kali Ramadhan aku akan ingat pada keluarga,pada segala dosa dan segalanya.Hari lain bukan tak ingat cuma di bulan Ramadhan ini ingatan tu pasti berganda.

Ramadhan yang dinanti pasti akan datang cuma sempatkah kita menyambut kedatangannya untuk tahun ini?,.umur kita ni sampai bila pun kita tak pasti.Aku cuma berharap dapatlah aku sama-sama merebut pahala.Dalam diam banyak perkara wajib yang mungkin dah terabai.Yang sunat lagilah,..

Kita manusia yg takkan pernah sempurna.Kita sanggup berjaga malam melayan internet tapi sanggupkah kita berjaga malam sebulan dalam setahun untuk beribadah?,.yang namanya insan yang tak sempurna seperti aku takkan berani berjanji tapi apa yang mampu aku buat adalah berdoa moga Allah berikan aku NURHIDAYAHNYA,.aku juga ingin jadi hamba yang takkan lalai walau pun aku ini memang sering lalai,.

Ya Allah,.sesungguhnya hambamu ini terlalu cuai dan leka maka jadikanlah aku hamba yang mengingatimu saban masa,.

Ya Allah hambamu ini seringkali terlupa bahawa Engkau mengetahui segalanya.

Ya Allah berikanlah hambamu ini ketenangan minda untuk terus mengingatiMU dengan rasa syukur yang tidak terhingga.





Selasa, 28 Mei 2013

TERSENTAP,.layan kerenah line gelong!!!!

Huh!!,..dah banyak hari tak boleh nak buka email gara-gara line gelong,.masalahnya bila email tak boleh di buka macam mana nak hantar novel untuk bab seterusnya ke penulisan2u,.kena himpunlah nampaknya,.aku ni kadang-kadang ngada2 ja yang lebih,..kadang-kadang sabar pun kureng,.hihi,..almaklumlah dengan line pun nak ngamuk,..apa taknya,.'cemuih' nak tunggu loading satu-satu page berjam tunggu,..hihi,....ayat mesti mau power,..sebenarnya habis lama tunggu 20 minit ja tapi ada gak yang tunggu punya tunggu langsung tak timbul-timbul,.

line oo line,..hari ni nak lepaskan perasaan pasal line,..untuk seketika waktu ni aku nak bergaduh dengan line pulak kerana sekarang aku hanya hidup berkawan dengan line,..hihi,..tanpa line aku tak boleh nak buka internet dan tanpa intenet aku tak boleh nak berhubung dengan dunia luar,..dengan kawan alam maya,.bila buka fb inbox pun dah tak boleh nak chat kalau line gelong ni,..tak dapat lagilah aku nak berbual dengan kawan2 baik yang selalu dok bergosip tu,..hihi,..bukan bergosip artis pun,..hanya berbual isu semasa,..isu rumahtangga,..berkongsi kata bicara,..berkongsi pengalaman dan pengetahuan,..

apa fungsi internet untuk kita?,..kalau dulu aku langsung tak kisah dengan internet ni,,,,hobi aku paling suka membaca,.kadang2 aku keluar popular book store tu dan borong novel banyak2 dan berkurung ja dalam rumah tapi sejak aku dah mula kenal internet dan novel juga cerpen online aku memang dah gian sangat jadi bila line mula nak berlagak dengan aku,..nak tunjuk kuasa dia nak kenakan aku tentulah aku pun mula rasa tersentap,..sekarang ni bila dah ada blog aku gian dok follow blog2 penulis di malaysia ni,..aku tak kisahlah blog penulis terkenal atau pun tidak janji follow ja dan aku dapat habiskan masa aku yang banyak terluang ni di depan internet,.sambil membaca aku ambil iktibar dan belajar,..

internet oo internet,..orang kata tak kenal maka tak cinta,..masa aku rabun internet dulu buku jadi teman setia,..kalau dapat novel yang tebal macam buku siti rosmizah tu pun 2 hari saja aku habis membaca tapi sejak kenal internet novel suami tak ku hadap tu aku baca dah seminggu tak habis-habis lagi,..hahaha,..bukan sebab tak best tapi aku ni kalau masuk part yang aku serabut aku berhenti sat untuk tenangkan jiwa,..hahaha,..aku kalau baca novel memang menghayati betul2 jalan cetanya seolah akulah si heroinnya tu,..hihi,..bila di fikirkan balik kalau baca AL-QURAN dan boleh menghayati macam ni kan ke best,.hmm,..tapi tulahh,..yang namanya manusia biasa ni,..okeyy,.dah lari tajuklah pulakk!!,..

kelebihan dan keburukan internet??,.bagi aku setiap sesuatu tu mesti ada yang berlawanan,..macam internet ni kelebihannya aku dapat mencari maklumat dengan senang dalam ni,..aku dah tak perlukan buku lagi dan keburukannya pula,..kadang2 lain yang di cari lain pula yang akan kita jumpa,..macam bila buka you tube,..dalam kelompok ceramah pun ada mereka selitkan video 18sx,..merosakkan pandangan,..aku nak ceritalah suatu hari my hubby nak cari ceramah yang selalu di buat berdekatan dengan masjid daerah kampung kami,.orang cakap ada dalam you tube,..cari punya cari jumpalah video tu tapi,..hurm,.tau2 keluar video perempuan korea dok menari,..adoii,..dia mai celah kot mana tu??,..ni lah salah satu keburukan internet ni,..alang2 tok iman yang dok solat tunggang terbalik pun kalau iman tak kuat boleh terbarai jugak imannya tu,..betul tak??,.jangan marah ya tok2 iman semua,..terpulang pada hak masing2 la,..tepuk dada tanyalah iman,..sebab tu aku lebih suka buka blog ceta online dari buka you tube ni,.lebih baik banyak membaca dari menonton tapi bila line dah gelong macam ni you tube memang langsung tak jalan,..heh,.aku tak kesah pun!! ;)

rasanya dah panjang lebar aku berleter dekat line dan internet ni,.berleter bukan sebab apa,..saja lepaskan tension,..dah tak ada orang nak di luahkan ketidakpuasan hatiku ini terpaksa juga di lepaskan di dalam ni,.hihi,.okey,..chow dulu untuk entry kali ini,..panjang umur bertemu lagi di lain ketika dan masa,..aku tak kesah ada ke tidak orang yang sudi nak baca leteran aku ni sebab memang tak pernah ada apa2 komen setiap kali aku update entry terbaru,.hehe,.



Selasa, 23 April 2013

AKU DAN KEHIDUPANKU




Keindahan hidup adalah kerana keinginan kita dan apa yg kita fikirkan..
Lain org lain cara kehidupannya dan lain pula masalahnya..

Selongkar semula kehidupan kita hari-hari..apa yang mampu membahagiakan kita..kdg2 kita memang tak mampu lari dari tanggunjawab seharian..
Seorang surirumah yg ramai anak contohnya..bangun pagi buat sarapan,hantar anak ke sekolah,balik rumah mengemas,memasak,membasuh,..blum hilang lelah ambil anak di sekolah plak,hantar plak ke kelas KAFA..hari-hari rutin yg sama..boring,bosan,letih dan kdg2 stress tapi terfikirkah lagi ramai di luar sana yg lagi stress..tapi kdg2 ada juga yg menganggap semua itu adalah rahmat dan menjalankan semua tanggungjawab kerana Allah.

Lain orang lain tanggungjawabnya..

Di mana kebahagiaan yg kita nak tu?
Semuanya terletak dengan cara kita berfikir...KEIKHLASAN tu yang paling penting..buat sesuatu dengan keikhlasan hati tanpa berbelah bahagi jiwa pasti akan tenang..mungkin senang untk berkata-kata kerana aku tak banyak tanggungjawab dan kerja tapi aku tetap ada masalah tersendiri..biarpun aku lah KULI dan akulah BOS dirumah ini tapi rutin harian tetap kena buat walau ikut mod sendiri..hehehe..

Walau siapapun kita,kerja apa pun kita..buatlah kerja ikhlas kerana Allah barulah hati akan menjadi tenang dan InsyALLAH bahagia pasti milik kita:-D


cerita lawak di petang hari...

Pada suatu pagi, seorang pakar jiwa terlihat salah seorang pesakitnya sibuk mengerjakan sesuatu.
Bila dihampiri ternyata pesakit yang sedang khusyuk duduk dilantai,sedang menggergaji sekeping papan dengan tangan kosongnya.
Seorang lagi sedang bergayut dari atas siling.
Doktor merapati pesakitnya dan bertanya apa yg dibuatnya duduk dilantai.
“Apa doktor tak nampak ke? Kan saya sedang gergaji papan ni untuk dibelah dua?” jawab pesakit dengan nada marah.
“Apa pulak sidia ni buat bergayut kat siling ?” tanya doktor sambil menuding jari ke pesakit yg lagi satu.
“Oh.. Dia kawan baik saya, tapi dia tu tak betul sikit..
Dia ingat dia tu mentol lampu!” jawab pesakit tadi.
“Kalau kawan baik awak, kenapa tak nasihatkan dia suruh turun. Supaya tak cedera kalau jatuh nanti ?” soal doktor lagi.
“Abis tu, macam mana saya nak habiskan kerja saya dalam gelap?”



SERONOKNYA BERKARYA

Seronoknya berkarya tapi aku tak boleh berkarya berterusan,biarpun idea berpanjangan tp aku juga harus merehatkan badan.
Berkarya buat aku rasa tenang,damai dan bahagia kerana jiwaku adalah jiwa seni,halus dan sensitif,biar tidak dapat sokongan sesiapa tapi tolong jgn hina minatku,jgn caci karyaku,jgn sesekali perlekehkan kemampuanku.Aku hanyalah insan biasa yg punya hati nurani,ada rasa,kecewa dan hampa. Aku cuma inginkan secubit saja pengertian agar jgn halang aku untk terus berkarya.


BUKAN MARAH,..NASEHATT!!

Hati terluka tampallah PLASTER...
OR tak pun untk lebih MUJARAB telanlah Minyak gamat nak lg cepat sembuh makanlah gamat HIDUP..hehehe..
Gurau ja..

Masih ada yg syg padamu..dan ksh syg ALLAH itu sentiasa ada untk hambanya.
Hargailah ksh syg yg ada jgn di ingat pada yg telah pergi...hurm...

Allah menguji pada hambanya yg TAAT untk menambahkan ketaatan yg sedia ada.

Allah menguji hambanya yg SABAR untk menambahkan lg kesabarannya.

Allah menguji hambanya yg BERIMAN untk menguatkan lg imannya.

Ikhlas dari Hati yg paling dalam...



JANGAN MERASA TERTEKAN

Nikmatilah dan bersenang-senanglah kerana sesungguhnya segala sesuatu itu pasti ada kesudahannya sebagaimana dia pun ada permulaannya.

Sesungguhnya,kemampuan tidak merasa tertekan merupakan sifat yg mulia yg dapat membantu menghilangkan kesulitan dan meraih kejayaan.Dia juga dapat mengekalkan keharmonian dan kebahagiaan bersama keluarga.Orang yg bersifat mulia pasti dapat memahami tabiat orang.Dia mampu mengukur kadar perubahan,menyesuaikan dirinya di hadapan orang lain dan boleh menyesuaikan dengan segala keadaan,baik yg nyata mahupun yg tersembunyi.

Tentang kegelisahan,maka orang yg berwawasan luas akan dapat memahami berbagai permasalahan dan menyedarinya bagaimana hendak bertindak ketika menghadapi masalah atau ketika apa yg diinginkannya tidak tercapai.Dia akan memahami bahawa memang demikianlah tabiat kehidupan,iaitu bahawa "Tiada seorang pun yg beroleh kerehatan didalamnya." Ia akan memahami bahawa manusia itu adakalanya dia membenci sesuatu,padahal di dalamnya terkandung kebaikan baginya dan adakalanya dia merasa senang dengan sesuatu,padahal di dalamnya terkandung keburukan baginya.Dia juga akan menyedari bahawa sesungguhnya kebaikan itu hanya ada pada apa yg telah dipilihkan oleh Allah S.W.T...

Seseorang yg berwawasan luas akan sedar bahawa dirinya adalah sebahagian dari alam yg sangat luas.Dia juga sedar bahawa dirinya pasti akan beroleh penyakit,musibah,kesedihan dan juga kegembiraan.Maka dia tidak akan merasa terkejut dan tidak akan gelisah.

Sebagaimana yg dirasakan oleh orang yg berakhlak rendah,yg menyangka bahawa keburukan dan masalahnya hanya menimpa dirinya sendiri atau orang yg menindasnya.Dia merasa nasibnya akan buruk selamanya.Orang yg bersifat mulia dan bijaksana tidak akan pernah merasakan perasaan-perasaan buruk seperti itu,kerana dia menyedari tentang tabiat kehidupan dan dia adalah salah satu bahagiaan dari tabiat tersebut.Sehingga Allah meredhainya dan membebaskan segala upayanya saat dia mencuba untuk mewujudkan perkara yg terbaik bagi dirinya.

Bekalan:
Berbahagialah sekarang bukan esok hari.
Petikan dari buku :Jangan bersedih,Jadilah Wanita Yg paling Bahagia.
Oleh Dr 'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni

P/s: Saat berduka aku suka membaca atau menulis dan aku pasti akan tenang selepas itu dan mampu tersenyum semula.Kadang2 aku sengaja menguji rakan2 semua, mana yg betul2 di anggap rakan.TERIMA KASIH tak terhingga pada rakan2 yg begitu ambil berat.Aku sayang pada semua yg menyanyangi diriku...I Love You My Friends..U'r the best..:-D


HANYA  SEBUAH  KISAH

Seorang wanita mengorbankan cintanya demi dua orang bayi kembar yg baru kehilangan ibu kandung setelah di lahirkan,namun pengorbanannya sia-sia setelah suami yg di kahwini tidak menghargai pengorbanannya itu,selepas 3 tahun berlalu dia cuba berubah menjadi isteri pertama suaminya lalu menukar penampilan diri,..maka di sedari oleh suaminya,..seorang lelaki yg tidak dapat menerima kehilangan seorang isteri dan menerima kehadiran isteri baru yg lebih muda,.bila menyedari perubahan yg cuba di buat isterinya lalu dia pun berkata,..”Kau takkan mampu menjadi seperti isteriku”.. Wanita itu tergaman kerana sekali lagi dia merasa apa yg di lakukan tidak di hargai tapi dia masih tidak mahu mengaku kalah,..”Kau tak pernah menghargai isteri pertamamu,kau sering mengabaikannya dan meninggalkannya,setelah dia meninggal barulah kau menghargainya,..begitu juga dengan diriku telah kau abaikan sepanjang perkahwinan kita,mungkin selepas aku pergi baru kau akan menghargainya,..suami tersebut baru menyedari kesilapannya dan mula ingin menghargai si isteri dan anak-anak tapi hari yg sama juga wanita ini bertemu kembali dengan kekasih lama dan mula menjalinkan kasih yg telah lama mati,.Si suami mencuba pelbagai cara untuk mendapatkan isterinya kembali dengan berpura-pura tidak mengetahui kecurangan isterinya,..tapi di akhir cerita dia melepaskan isterinya untuk membuat keputusan,..lalu si kekasih cuba memujuk wanita tadi agar mengikutinya dan membina hidup baru bersamanya,..namun wanita itu pula berkata,..”Seorang isteri boleh mengkhianati suaminya,seorang kekasih boleh mengkhianati kekasihnya,tapi,..seorang ibu takkan mampu mengkhianati anak-anaknya,..”

Kisah kehidupan seorang wanita dan pengorbanannya,..bagaimana pula dengan kita,..adakah kita menghargai pasangan kita dan adakah kita sanggup berkorban apa saja demi anak-anak??..
Cerita tadi adalah sebuah film yg telah di olah ikut caraku sendiri tapi bagaimana dengan kehidupan reality,..ermm,..asam garam kehidupan yg pelbagai..fikir-fikirkanlah,..siapa kita dan apa kemahuan kita,..hidup yg bagaimanakah yg kita impikan??:)


MADAH –MADAH CINTA

Cinta bagaikan bara yang panas membakar,meluap-luap api nafsu serakah manusia-manusia yang kurang iman tapi cinta suci bagaikan air dingin yang menyirami hati saat dilanda resah.

Cinta kadangkala jadi sumber inspirasi dalam mengejar kerjaya dan berjaya namun cinta jua pemusnah kerjaya dan perosak kehidupan manusia.

Cinta kalau ikutkan hati,mati,kalau ikutkan rasa,binasa,tapi kalau bercinta berpandukan akal dan fikiran cinta pasti membawa bahagia.


Rabu, 17 April 2013

UJIAN KECIL DATANG LAGI




     Tiba-tiba aku di serang demam dan ciritt birit,..perut mual dan sakit satu badan,dah rasa bagai di palu layaknya,..tak tahu bagaimana nak mengambarkan keadaanku,boleh di katakan 80% tenagaku hilang dan aku mengalami kepenatan yang luar biasa setiap kali bangun dan bergerak,..rasa bagai aku kehilangan darah yang banyak,..ingat lagi ketika aku di masukkan ke hospital kerana bleeding dulu,..beginilah keadaan aku bila datangnya letih dan kepenatan itu,..

  Masuk ni dah empat hari kot aku hilang selera makan,.tapi bila memikirkan novel KTDH yang masih terbengkalai aku cuba juga untuk menelan walau pun sedikit.Demi rakan-rakan fb yang tersayang kerana novel ini aku tujukan untuk mereka,..walau jalan cetanya menceritakan tentang budak-budak sekolah,..aku tahu kebanyakan pembacanya terdiri dari pelajar sekolah,..


   Sebetulnya KTDH ni asalnya hanya sebuah cerpen tapi atas permintaan rakan-rakan fb aku sengaja panjangkan dan jadikan ia sebuah novel,..baru masuk bab 6,..aku bukan ketandusan idea tapi kalau perut asyik mual dan kepala asyik gelong macam mana nak sambung cerita,..inilah ujiannya,..mudahan bila demam aku betul-betul kebah nanti aku masih mampu menulis dengan lancar semula,..


    Perut dah mula berkeroncong semula,..beginilah nasibku sejak demam ni,..kalau berkeroncong saja tak apa jugak tapi bila di susuli dengan angin sebu yang mengamuk di dalam tak berdaya juga aku melawannya,..adehh!! sabor jerlahh,..

    Kadang-kadang timbul juga kerisauan dalam hati kerana demam kali ini memang berbeza dari sebelum ni,..kali ni mungkin ada simptom lain yang menyerang atau sebab perut aku yang kosongkah yang membuatkan nafasku selalu sesak dan kepenatan,..minta di jauhkanlah,..moga cepat sembuh demamku ini dan aku dapat makan macam biasa kerana aku dah tak sabar untuk terus menyambung KTDH dan novel Penyamar aku tu,..dan kelmarin aku dapat idea baru untuk buat lagi ceta baru,..tu dia,..tamaknya,..minda aku ni ada saja ceta baru yang masuk tapi kesihatan dan mod aku ni ja yang selalu sangat merosot,..alahai badanku,..kasihanilah diriku ini,..bersatulah dengan minda agar sihat sentiasa,..


AKU  NAK SIHATTT!!!!








Isnin, 8 April 2013

PANTUN time BluRRrr



KOMPIUSSS DAHHH,..




                Uwaaa,.aku dah mula naik blurr mengendalikan blog sendiri,pada awal dulu aku nak asingkan blog tapi bila dah banyak sangat aku nak satukan balik tapi bila dah satukan dah jadi lain plak,aku semakin keliru jadinya,..harap-harap kalau ada sesiapa di luar sana yang terserempak blog aku yang serupa tapi di update banyak kali tu jangan mengamuk ya walau pun aku sendiri pun macam nak mengamuk saja dengan diri aku sendiri nih,.

               INILAH  natijahnya orang ada blog aku pun nak buka blog tapi tengoklah apa yang sudah jadi menyusahkan hati sendiri saja.Untuk apa kita buka blog ni sbenarnya??
soalan itu untuk siapa?? untuk diri sendirilah gamaknya,..

              KOMPIUS dah tahap kronik ni,.sebab sekarang ni aku sudah tak ada masa untuk kongsi  sesuatu yang berguna dalam ni,..huh!! masa mula buka blog dulu kemain semangat lagi tapi sekarang apa sudah jadi??

HILANG FOKUS!!!

KEBORINGAN BILA MINDA
LANGSUNG TAK BERFUNGSI
UNTUK TERUS MENULIS
BAIT-BAIT KATA,..
MERENG SEKETIKA

ASSALAMMUALAIKUM,..pembuka kata,..
malam ini minda langsung tak berfungsi untuk terus mengarang,ada dua buah novel yang masih tergantung jalan ceritanya,dua-duanya pada bab yang sama,..aku tak mahu terus memaksa minda bekerja berimaginasi yang entah apa-apa,..jangan-jangan nanti jalan cerita yang di karang bukan buat orang teruja untuk membaca,..tapi lain halnya bila buat orang menyampah untuk terus setia menatapnya,..

kadang-kadang bila idea datang mencurah mata pula yang membuat angkara,mengantuk saja kerjanya,..bila dah mata segar minda pula kosong tiada apa,.plot dan jalan cerita bagaikan hilang entah ke mana,..barangkali sesat di hutan belantara,..adoi!! apa yang aku melalut ni,..

hai idea,..kadang-kadang bila idea pergi bercuti tuan punya badan yang rasa sangat terseksa.

malam ini terasa sangat kusut sekali,..adakah aku akan tetap jadi aku bila minda turut bercelaru,..banyak yang aku fikrkan kerana kadang-kadang aku langsung tiada keyakinan.mampukah aku untuk terus bertahan dalam bidang ini,..siapa aku di mata mereka,.ahh,..payah juga untuk menjadi hakim pada diri sendiri ni.


adehh,agak-agaknya ada tak orang nak jatuhkan aku,takkan ada kot,..okey be positif,..sebab kalau ada maknanya aku lagi berjaya dari mereka,..haha,..aku dah mula nak merapu campur ikan kerapu,..bila minda dah kacau mula la nak sasau,..macam yang aku dah update di facebook,..;'bukan senang nak senang,bukan susah nak susah,bukan senang nak buat orang faham tapi bukan susah nak buat orang salah faham,bukan senang nak tegur orang tapi bukan susah nak bagi orang yang tegur tu marah kita balik,bukan senang nak jadi orang yang berjaya kerana terlalu susah untuk mencerna minda,..yang hujung ni aku sengaja tambah ja,..






                                          szaza zaiman









Rabu, 6 Mac 2013

sekadar mengingatkannnnn,,





Doaku 

Ya Allah
 Andai aku ini banyak berdosa,walau tanpa sedar atau sedar maka kau berilah aku hidayahmu agar aku tak selalu lupa pada kewajipanku dalam mengingatimu setiap detik dan waktu.

Ya Allah
Hanya padamu aku mengadu,sesungguhnya hanya engkau yang Maha Tahu




Aku dan blog

Tanggal 14 febuari 2013,aku mula belajar membuka blog.Bukan untuk berlagak tapi hanya untuk mencapai cita-citaku yang satu.Impian dan harapan yang telah lama aku angankan.Orang ada blog aku pun nak blog tapi satu apa pun pasal blog aku tak tahu.Aku main aci redah ja,..Aku follow ja ikut dan aku nak follow,dah nama pun tak tahu apa-apa,..ahhh,..hentam sajalah labu.

Tujuan asalnya aku cuma nak promotekan hasil karya aku,..kahkahkah,..karyalah sangatkan!,..tu pun kalau boleh di panggil karyalah.Tapi aku pening la,setiap kali aku nak buka blog baru aku kena bagi alamat blog,dah tu bila aku bagi alamat blog yang sama tak di terima plak.Dah la aku ni jenis cepat pelupa,..adoiii,..serabut jugak nak kendalikan blog ni rupanya.Alang-alang menyeluk pekasam biarlah aku terus bertahan.

Blog oh blog,..
Aku pun dah nak gelong sebenarnya,nak tetapkan privasi pun aku dah pening.Nak cari rakan yang aku kenal dalam blog ni pun sorang pun aku tak jumpa.Nak chat dalam emeil pun tak ada rakan chat.Haih!,..semuanya serba tak kena.Aku nekad ja untuk menuju ke tujuan asal kongsi aja apa yang aku ada,..hasil-hasil karya aku yang tak seberapa tu.Tapi,..tu la sejak dua tiga hari ni aku langsung tak menulis apa-apa,sibuk saja dengan blog baru ni.Ermm,..bukan senang rupanya.Bila aku buka blog orang lain,..Wah bestnya tapi kenapa aku tak boleh buat blog macam mereka?


Adoiiii!,..Redah dan Redha ajalahhhh,..




Aku hanyalah sekadar manusia biasa yang mempunyai impian seperti orang lain walau aku tahu aku tak berdaya dengan pelbagai rintangannya.




Rindu-rinduan jadi kenangan


Takkan ada perpisahan tanpa sebuah pertemuan.Dengan pertemuan akan mengajar kita erti rindu.Rindu pada kenangan lalu yang sering mengusik kalbu.Rindu,..bila ia sudah bertamu kadang-kadang begitu menikam dada.Rasa sarat dengan perasaan derita.Sejauh mana rindu itu terletak pada sejauh mana rasa sayang kita pada orang yang kita rindu.Semakin kita menyayangi orang, semakin rasa perit jiwa kita bila berjauhan.Bila rindu itu tiba tanpa sedar air mata pun turut hadir sama,berguguran laju tanpa di pinta.


Aku pernah merindu pada seseorang yang tak harus aku rindu,apabila setiap kenangan antara aku dan dia hadir pasti air mata akan mengalir.Rasa sakitnya jiwa tak terkata.Aku cuba bertahan dan memujuk hati,usahlah rindukan dia kerana dia bukannya sesiapa untukku.Gila,..aku sendiri tidak suka perasaan itu,sering kali aku berdoa pada Yang Esa agar namanya terus lupus dari ingatan.Betapa payahnya dulu ku harungi hidup ini untuk melupakan semua itu.


Bila rindu bertamu mendengar namanya saja sudah mampu mengalirkan air mata.Betapa dasyatnya bila hati di amuk rindu.Air mata terus jadi murah semurahnya.Bila rindu itu datang wajahnya pun terbayang.Pernah terfikir di hatiku kenapa harus ada pertemuan antara aku dan dia andai takdir harus memisahkan kami.Kenapa harus ada sayang dan cinta andai takdir tak izinkan kami hidup bersama.Ahh,..betapa bodohnya aku rasa bila hal itu ku ingati,menyalahkan takdir pada sesuatu yang begitu indah yang menjadi kenangan dalam hidupku.Kenangan yang tercipta suatu ketika dahulu.


Rindu,..hadirnya buat jiwa jadi resah.Hadirnya juga buat hidup tak tentu arah.Segalanya serba tak menjadi.Minda langsung tak boleh di guna,yang ada hanya titisan derita dan air mata.Bagi diriku rindu kadang-kadang mampu mengundang minda untuk berbicara.Berbicara dengan pena dan meluahkan segala rasa.


Rindu yang sarat mengebu hadir bagai angin lalu,terus menyapa dan berlalu ,namun kesannya begitu mendalam,menjeruk rasa yang terpendam.Rindu itu derita dan air mata.

Rindu pada kenangan lalu!,..Ermm,..dalam kenangan ada rindu yang menyeru.Usah di salahkan pada sebuah pertemuan.Jadilah bijak dan matang untuk berfikir.Tanpa pertemuan takkan ada perpisahan.Tanpa perpisahan takkan ada rasa rindu.Jadi bersyukurlah bila di anugerahkan dengan pertemuan kerana pertemuan mengajar kita ertinya rindu.


Rindu-rinduan jadi kenangan.Tanpa ada rasa sayang pasti rindu takkan bertamu,kerana pernah ada rasa sayang dan rindu pun bersatu.Itu dulu,..tapi sekarang aku bebas kerana rinduku padanya langsung tidak ada,..Ermm,..aku berjaya akhirnya membebaskan rindu yang mencengkam jiwa.Aku cuma meminta pada yang Esa agar aku hanya rindu padaNYA.Rindu pada Ilahi lebih bererti kerana minda dan jiwa tenang sentiasa.Itulah rindu yang sebenar-benarnya.


Tak salah untuk merindu dan menyanyangi tapi biarlah merindu pada yang berhak,biarlah sayang pada yang sudi agar hari jadi lebih bererti.Usah membiarkan resah meruntun jiwa.Terus merindu pada yang tak setia.

Bila kita berbicara soal rindu,pernahkah terfikir rindu itu ada nikmatnya? Kenapa? Kerana rindu itu juga adalah perasaan indah kerana wujudnya rasa sayang.Kita pernah menyanyangi tapi janganlah terlalu mendamba.Pada insan yang bernama manusia biarlah sayang kita untuknya hanya biasa-biasa saja.Abadikan sayang kita pada ALLAH yang menghidupkan kita.Kita selalu lupa menyanyangi dan merindui PENCIPTA yang memberi nafas percuma untuk kita sedangkan kita beria-ia menangis untuk dia yang telah mengecewakan kita.

kau fikirlah sendiri!!!!,...:)




                                            szaza zaiman